Thursday, September 6, 2012

Brambory a květák, indicky a zdravě


Posledních pár týdnů jsme byli v jednom kole. Na nákupy nebylo ani pomyšlení. Jeden večer jsme se ocitli doma (v Praze) a bez energie. Podívala jsem se na Amishe a vyslovila nevyhnutelnou otázku: co bude k večeři? Rychlá prohlídka ledničky ukázala že opravdu došly všechny exotičtější suroviny. Zůstala nám pouze česká klasika: brambory a květák - zakoupené v místním supermarketu.


Po rychlém zvážení našich možností se Amish vrhl do akce a vytvořil rychlý a zdravý indický zeleninový pokrm. S trochou jednoduché jogurtové raity a uvařené rýže byla večeře hotová.

Chceme se s Vámi o tento recept podělit. Pokud chcete, můžete taky zvolit bio zeleninu, ale jestli myslíte více na peněženku můžete taky sahnout po tradičně dostupném výběru místní samoobsluhy.

A ještě jedna závěrečná poznámka: tajemství tohoto pokrmu, je že zelenina musí být uvařená správně, neměla by být ani rozvařená ani syrová, ale křupavá a uvařená.

Brambory a květák po indicku

Co budeme potřebovat:
1 květák
2-4 nakrájená rajčata
2 větší brambory
1 čajová lžička kurkumy
2 čajové lžičky rozemletého koriandru
5 čajových lžiček tmavých hořčicových semínek
4 čajové lžičky rozemletého řýmského kmínu (je jiný než ten český)
špetka soli
dle chuti rozemletá palivá paprika (chilli)


Hořčicová semínka opražíme v horkém oleji a snížíme teplotu jakmile semínka začnou vyskakovat (ujistíme se že máme po ruce pokličku).  



Potom přidáme na rajčata a kostičky nakrájené brambory a necháme je lehce povařit ve vlastní šťávě (dokud brambory trochu nezměknou).  Přidáme nakrájený květák.  


 
Jako poslední přidáme všechno koření a rovnoměrně promícháme. Zeleninu přykrejeme a dál při středně vysoké teplotě dusíme. Nožem se přesvědčíme, že brambory jsou měkké. Ihned podáváme.

 Při podávání můžeme ještě přizdobit čerstvým koriandrem.



No comments:

Post a Comment