Tuesday, July 24, 2012

Vítejte na blogu Bollynatyam-Styl


Vítejte na blogu životního stylu Bollynatyam, aneb Bollynatyam-Styl.



Bolly – současné, inovativní, medialně okouzlující, a na hranici kultur
Natyam – dramatické, divadelní, zakořeněné v Indické a jihoasijské kultuře, tanec a umění

Bollynatyam-Styl se zaměřuje na zdraví, moderní a kultivovaný životní styl zakořeněný v tradicích Nepálu a Indie. Zde najdete informace o pohybu, stravování, oblečení, kultuře, historii a umění - jinak řečeno o všem, co nás inspiruje a vyživuje. Budeme se s Vámi dělit o cvičení, recepty, a vůbec o všechno co známe.




A teď něco o nás: 

Sangita Shresthová - česko/nepálská tanečnice,  choreografka a znalkině jihoasijské kultury je zakladatelkou Bollynatyamu (2004). Sangita vyrostla mezi kulturami v Nepálu, Indii a Čechách.  Její první láska je tanec, kterému take věnovala mnoho let. Sangita studovala bharata natyam (Chennai), charya nritya (nepálský tanec), kalaripayat (jihoindické bojové umění), současný tanec a bollywoodský tanec (Mumbai). Tančila a vyučovala klasický indický tanec i současné choreografie na Sri Lance, v Indii, Belgii, Německu, Nepálu, Čechách, na Slovensku a ve Spojených Státech. Její kniha o bollywoodském tanci vyšla v roce 2011. Sangita byla spoluorganizátorkou pražského Festivalu bollywoodského filmu a v poslední době se věnuje všemu co souvisí se životní a mezi-kulturní rovnováhou.











Amish Desai - má kořeny v indické Bombeji (dnes už Mumbaii) a v Americkém Los Angeles a je nejšťasnější, když je u moře nebo v horách. Jógu praktikuje už mnoho let a také rád medituje při plavbě na surfařském prkně. Mimo jiné také vášnivě rád vaří a úspěšně kombinuje zdravé a chutné prvky východní a západní kuchyně. Své kuchařské znalosti už nekolik let předavá studentům jeho soukromé školy. Mimo to je vědec se specializací (Ph.D) na mikro-technologii. Rád o sobě říká že je moderní jogín.







A to nejlepší nakonec, tady je malá ukázka indického klasického tance Bharat Natyam v podání Sangity Shresthové na zakončení dnešní kapitoly:


Ukazka: Indicky Klasicky Tanec v podani Sangity Shresthove from Bollynatyam™ on Vimeo.

No comments:

Post a Comment